Heb ik een bouwvergunning nodig voor een pergola?

Heb ik een bouwvergunning nodig voor een pergola pergolux

Kan ik een pergola plaatsen zonder bouwvergunning?

Hier vind je alle informatie over bouwvergunningen voor terrasoverkappingen.

Genieten van de zonsondergang onder een van de pergola’s van Pergolux, nippen van een koud drankje in de schaduw als de zon heet is of lekker droog zitten en een verjaardag vieren met vrienden - wie houdt daar niet van?  Maar wat zegt het Nederlandse bouwrecht hierover?

Of je een bouwvergunning nodig hebt voor je terrasoverkapping hangt af van twee factoren:

  • De afmetingen van de geplande pergola
  • De gemeente waarin je woont

De maximale hoogte van een overkapping in uw tuin zonder vergunning is 3 meter, uitgezonderd als deze op de erfgrens staat, dan is het slechts 2 meter.

Geen van onze Pergola’s is hoger dan 3 meter of lager dan 2 meter.

Bouwt u de pergola in het zicht van de openbare weg, bijvoorbeeld als carport op uw oprit. Kunnen hier andere regels aan gebonden zijn door uw gemeente.

Er is geen landelijke wetgeving over de maximale afmeting van een overkapping. Veel gemeenten bepalen echter dat een overkapping niet meer dan 50% van uw achtertuin mag innemen of een groter totaaloppervlakte van 30m² mag hebben zonder vergunning.
Ook mag er niet meer dan 10m² bijgebouwd worden binnen 1 meter van de erfgrens zonder vergunning.

Wij raden u aan zich te verdiepen in de regelgeving van uw gemeente. Het kan zijn dat uw gemeente andere voorschriften en voorwaarden heeft voor het vergunningsvrij bouwen en zo voorkomt u onaangename verrassingen.